Bezienswaardigheden in Panama

Als je naar Panama afreist dan doe je dat vrijwel zeker om mooie en boeiende dingen te ontdekken. Er zijn weinig Nederlanders die alleen voor een strandvakantie of een citytrip naar Panama reizen. Redelijk wat toeristen kiezen ervoor om een rondreis in Panama te vieren, waarbij ze de route en het reisschema grotendeels af laten hangen van de interessante plekken die je in het land kunt bezoeken. Wij hebben op deze pagina een selectie gemaakt van de bezienswaardigheden, natuurparken en plekken in Panama die volgens ons de moeite van het bezoeken waard zijn. Dit betekent niet dat andere bezienswaardigheden in Panama niet interessant genoeg zijn. Wij zijn van mening dat een beknopte site zoals ‘Panama voor beginners’ een selectie moet maken en niet alle bezienswaardigheden hoeft te vermelden. Anders zou de site wel ‘alles over Panama’ of iets vergelijkbaar geheten hebben.

Meer informatie over de bezienswaardigheden in Panama-Stad lees je op onze pagina over Panama-Stad. Uitgebreide info over het Panamakanaal, inclusief bezoekersinfo, is terug te vinden op onze pagina die we over het Panamakanaal gemaakt hebben.

Regel je tickets en tours

Bij gespecialiseerde bedrijven zoals GetYourGuide kun je entreetickets, tours en activiteiten in Panama bekijken en reserveren. Zo ben je zeker van jouw plaatsje tijdens je vakantie in Panama.

✅ gegarandeerde toegang / deelname
🎟️ skip-the-line tickets
📷 unieke ervaringen in Panama
💳 te reserveren zonder creditcard

entreetickets, activiteiten en tours in Panama via GetYourGuide

Casco Viejo

Casco Viejo, ook wel bekend als San Felipe, is het historische hart van Panama City. Toen Panama Viejo in 1671 bijna volledig werd weggevaagd door piraten, werd Casco Viejo er in de plaats gebouwd. De heropbouw werd afgerond in 1673 en sinds 1997 staat het op de UNESCO Werelderfgoedlijst. De stad bevindt zich op een schiereiland, volledig omgeven door de zee, en afgescheiden van de rest van het land door defensieve muren. Casco Viejo is een paradijs voor geschiedenis fanaten. Wie goed oplet kan overal restanten vinden van de verschillende fases die het district gekend heeft, altijd goed voor een paar mooie foto’s. Stop zeker eens bij de Catedral Metropolitana, het klooster van de Heilige Franciscus van Assisi, het Palacio Nacional, het Nationale Theater of een van de vele mooie en kleurrijke pleintjes die verspreid liggen in de stad. Een van de meest opvallende attracties is wellicht de Fortaleza Tour. Een van de voormalige leden van de misdaadbende ‘Ciudad de Dios’ leidt je daarbij langs alle verborgen plekjes van de oude stad.

Bocas del Toro

De provincie Bocas del Toro bestaat uit een klein deeltje van het vasteland van Panama en een archipelago van 9 eilanden. De hoofdstad, Bocas del Toro City, bevindt zich op Isla Colon. Andere grote steden zijn Almirante en Changuinola. De meeste mensen starten hun bezoek op Isla Colon of Isla Bastimentos, een kleiner, landelijk eilandje. Isla Colon staat bekend als een paradijs voor backpackers met de bijhorende sfeer, maar op het eiland bevindt zich ook een onderzoeksfaciliteit van het Smithsonian Tropical Research Institute. De Bocas del Toro staan vol prachtige bananenplantages, langs Starfish Beach kan je je vergapen aan, zoals de naam al zegt, zeesterren bij het snorkelen, of misschien spot je wel een luiaard tijdens een boottochtje langs Sloth Island.

Boquete

Boquete is een klein bergdorpje in de Provinci Chiriqui, zo’n 60 kilometer van de grens met Costa Rica. Het klimaat in deze groene berglandschappen is opvallend koeler dan in de rest van Panama doordat het zo’n 1200 meter boven de zeespiegel ligt. Dankzij het aangename klimaat, de ongelooflijke vergezichten en de natuurlijke omgeving is het een trekpleister voor zowel locals als buitenlandse toeristen. Van de 19.000 inwoners wordt geschat dat 14% bestaat uit buitenlanders die al dan niet op pensioen zijn. Buiten toerisme haalt de streek zijn inkomen uit landbouw, en dan voornamelijk het kweken van koffiebonen. De koffie uit Boquete staat bekend als een van de beste ter wereld! Boquete werd pas gesticht in 1911, en sinds 2007 wordt er elk jaar een Jazz-festival georganiseerd. Alleen het Panama City Jazz Festival is groter.

Panamakanaal

Wanneer je aan Panama denkt, schieten de alom bekende Panamahoeden je misschien wel te binnen. Maar dat is niet waar je eerst aan dacht, toch? Wie aan Panama denkt, denkt meteen ook aan het Panamakanaal. De bouw van deze 82 kilometer lange waterweg begon in 1880 en werd in 1914 afgerond. Het ambitieuze doel was om de Stille en Atlantische Oceaan met elkaar te verbinden zodat schepen niet langer rond het hele Zuidelijke continent moesten varen. Dit staaltje ingenieuze techniek is het paradepaardje van Panama. Bij de opening van het kanaal in 1913 vaarden zo’n 1.000 schepen per jaar langs het kanaal, in 2008 waren dit er al meer dan 14.000. Om de sluizen te kunnen bedienen werd het Gatun Meer aangelegd. Vanuit dit kunstmatige meer worden de miljoenen liters water gepompt die nodig zijn om de schepen via de sluizen te begeleiden op hun 11 uur lange tocht. Er zijn verschillende plaatsen waar je de schepen kan bezichtigen. De meest bekende en aangename zijn de Miraflores Sluis, Pedro Miguel Sluis, De Cocoli Sluis, de Gatun Sluis en Agua Clara Sluis.

Panamakanaal

Isla Bastimentos National Park

Panama richtte in 1988 haar allereerste nationale marine park in met de hoofdzetel op het Isla Bastimento in het Bocas del Toro district. Het park is uitgespreid over ruim 13.000 hectare van Playa Larga tot aan de Cayos Zapatillas en helemaal naar Coral Cay. Het Isla Bastimentos National Park herbergt vele koraalriffen, zeezoogdieren, reptielen en vogels en er zijn zelfs een paar nestplaatsen voor zeeschildpadden. Het grootste mangrovemoeras van de hele Caraïben bevindt zich binnen de grenzen van het park, met zowel witte als rode mangroves. Dit geheel biedt dan ook fenomenale zichten voor liefhebbers van snorkelen. Als je liever je wandelschoenen aantrekt, kan je ook door de jungle trekken op zoek naar luiaards en apen en misschien zelfs een bezoekje brengen bij de native gemeenschap van Quebrada de Sal.

Biomuseo

Het Biomuseo is een museum van biodiversiteit, gelegen in Panama City. Het opvallende en kleurrijke gebouw werd ontworpen door Frank Gehry, zijn enige werk in Latijns-Amerika. De landengte van Panama werd nog maar zeer recent gevormd, geologisch gezien, en dat had een grote invloed op de geologie van het westelijk halfrond. Deze natuurlijke en de daaraan gekoppelde culturele geschiedenis wordt onder de loep genomen in het Biomuseo van 4.000 m² met 8 galerijen, een publiek atrium, een tijdelijke tentoonstellingsruimte en zelfs tentoonstellingen buiten in een prachtige botanische tuin. Er wordt zowel kunst als wetenschap tentoongesteld, een adembenemende beleving voor elke bezoeker.

Biomuseo

Bezoek een indianenstam

In Panama wonen nog zeven stammen, die elk hun eigen taal, cultuur, keuken en gebruiken behouden hebben. De meest bekende zijn de Embera en de Kuna. De Embera bouwen hun huizen op palen, vaak langs de rivieren. De huizen zijn georganiseerd rond een centrale woning in kleine gemeenschappen. Als je geluk hebt, mag je het dorp, dat enkel via traditionele kano’s te bereiken is, bezoeken. De Kuna wonen op de San Blas Eilanden. Hun opperhoofd, de Sahila, woont op Acuadup, samen met de andere Ouderen. De Kuna leven van de visvangst en verzamelen fruit. Ze hebben ook prachtige kunstwerken, waaronder hun traditionele klederdracht, de bekende Molas. Hun voornaamste taal is Kuna, maar velen spreken ook Spaans en sommigen zelfs Engels.

Bezoek een indianenstam

Pearl Islands

In de Golf van Panama liggen de 200 eilanden van de Pearl Islands archipel. Vele ervan zijn klein en onbewoond. De archipel kreeg zijn naam door de vele parels die de ontdekkingsreizigers vonden op de eilanden. Het grootste van alle Pearl Islands is Isla del Rey, maar het meest bekende is Isla Contadora, vol met prachtige, luxueuze resorts, alsook een luchthaven. Volgens de legende stopten de Spaanse conquistadors op Isla Contadora tijdens de weg terug naar huis om hun buit te inventariseren. Contador betekent zoveel als boekhouder, vandaar de naam. Alle eilanden uit deze eilandengroep hebben maagdelijk witte zandstranden, staan bekend voor hun fenomenale duiklocaties, zeeleven en delicate ecosystemen. Die zijn behouden gebleven omdat de wet in Panama gebiedt om het leven op en rond de eilanden te beschermen. Let dus goed op wanneer je de archipel bezoekt! De eilanden werden nog bekender nadat RTL hun versie van Expeditie Robinson hier opnam.

Darien National Park

Op een goeie 300 kilometer van Panama City kan je het grootste en meest uitgebreide nationale park van Panama vinden. Het Darien National Park is een van de belangrijkste Werelderfgoedsites in Centraal-Amerika en vormt als het ware de brug tussen Noord- en Zuid-Amerika, aangezien het park langs zo’n 90 procent van de grens met Colombia loopt. De ruim 6000 km² van het park herbergt een veelheid aan prachtige biotopen met rotsachtige kusten, tropische regenwouden, wijde moerassen en zanderige stranden en mangroves. Het park is niet gemakkelijk bereikbaar, maar heeft wel twee veelbezochte ingangen. Eentje ligt in Santa Cruz de Cana, in het midden van het park langs de oostelijke flank van de Cerro Pirre. Het staat bekend als een geweldige locatie om vogels te spotten, met verschillende wandelpaden en een ranger station. Je ziet hier macaws en arenden, manakins en kolibries en zoveel meer. De tweede is Pirre Station, aan de andere kant van de Cerro Pirre. Hier vind je de delicate oerwouden en een overdaad aan wilde dieren die ze bevolken. Bezoekers kunnen overnachten in een slaapzaal in het Ranger Station. Het park staat ook bekend om de Darien Gap, de enige onderbreking in de Pan-American Highway die loopt van Argentinië naar Alaska. Bovendien is het park de thuis van verschillende stammen die er nog wonen: Darien, Embera, Wounaan en Kuna.

Darien National Park

Rumfabriek Carta Vieja

Op een tiental kilometer van de stad David, biedt de rumfabriek van Carta Vieja tours door hun distillerijen. Fans van deze exotische likeur, kunnen hier hun hartje ophalen. Sinds 1915 is Carta Vieja een gevestigde waarde in Panama, maar daarbuiten geniet het merk amper bekendheid. De rum wordt op traditionele wijze uit het sap van suikerriet gedistilleerd en gerijpt volgens een eeuwenoude werkwijze, wat resulteert in een ongeëvenaarde smaaksensatie. Als je dus meer wilt leren over de processen en de verschillende stappen, moet je hier zeker eens langsgaan.

Santa Catalina

Vlakbij het Coiba National Marine Park ligt het kleine vissersdorpje Santa Catalina. Met zijn 300 inwoners zou je denken dat het een gezellig, slaperig dorpje is, maar niets is minder waar. Achter de prachtige stranden liggen weelderige wouden te wachten op wandelaars. De echte reden voor alle aandacht ligt echter bij de surflocaties. Die zijn bij de beste van heel Panama. Ook duikers kunnen hier hun hart ophalen, op het nabijgelegen Coiba Island. Santa Catalina is te bereiken via een enkele weg vanuit Sona. ‘s Nachts kan je de kronkelende weg best vermijden, omdat honden, koeien en ander onverwacht “verkeer” zich maar weinig aantrekken van de verkeersregels. De verschillende stranden bieden surfers van elk kaliber wat om hun tanden in te zetten. La Punta is the place to be voor de ervaren rotten, terwijl beginners kunnen genieten van de kleinere golfjes van Playa El Estero.

Monkey Island

Bij het bouwen van het Panamakanaal, werd ook het Gatun Meer aangelegd als waterreservoir voor het sluizensysteem van het kanaal. Sindsdien werd de streek min of meer met rust gelaten door mensen, waardoor moeder natuur er haar gang kon gaan. Middenin het meer bevindt zich Monkey Island. Zoals de naam al suggereert, leven op dit eiland verschillende soorten apen die van nature voorkomen in de streek. Je kan de guitige diertjes in hun natuurlijke habitat bezichtigen en op verschillende plaatsen zelfs eten geven. Er zijn verschillende operators die er tours aanbieden in de omgeving: een leuke boottocht over het meer gevolgd door een wandeling tussen de bomen. De kroon op je bezoek aan Panama!

San Blas Eilanden

Langs de noordkust van Panama ligt de archipel van de San Blas eilanden. De ongeveer 360 eilanden liggen verspreid over een oppervlakte van meer dan 250 vierkante kilometer. Op 49 ervan wonen ook daadwerkelijk mensen, waaronder de hoofdstad El Porvenir, het dichtbevolkte Carti Sugtupu en Cayos Limones en Cayos Holandeses, die beide bekend staan om hun heldere, azuurblauwe water. Tegenwoordig zijn de eilanden een populaire bestemming voor zeilers, omdat er hier weinig last is van orkanen. Voor de Europeanen aankwamen, was dit samen met Panama het domein van de Kuna’s. Hun opperhoofd woont op het eiland Acuadup, “Rock Island”. Slechts een paar van de eilanden zijn bereikbaar voor toerisme, de rest is voorbehouden voor de Kuna’s zodat ze hun traditionele levensstijl kunnen behouden.

San Blas Eilanden