Vakantie in Panama

Eind vorige eeuw was Panama vooral bekend als het land waar het Panama-kanaal doorheen loopt. Als vakantiebestemming genoot dit Latijns-Amerikaanse land weinig belangstelling vanuit Nederland. De vluchten die KLM destijds uitvoerde richting Panama City zaten vooral vol met zakenreizigers of met mensen die doorreisden naar buurland Costa Rica. Een aantal jaren heeft onze nationale luchtvaartmaatschappij de rechtstreekse vluchten richting Aeropuerto Internacional de Tocumen zelfs uit de dienstregeling gehaald. Tegenwoordig is Panama zich toeristisch steeds meer aan het ontwikkelen met als gevolg dat er steeds meer toeristen richting Panama vliegen om daar hun vakantie te vieren. De Republiek Panama wordt door steeds meer mensen ontdekt als vakantiebestemming.

Soms heeft men het weleens over het goedkopere broertje van Costa Rica als men het over Panama heeft. Dat is eigenlijk onterecht, want Panama is een bestemming op zich die zeker wel overeenkomsten met het buurland, maar absoluut ook verschillen kent. Het ecotoerisme in Costa Rica is een enorme industrie geworden waar veel geld aan verdiend wordt. In Panama loopt men wat dat betreft nog wat achter, wat de authenticiteit ten goede komt. Daarnaast heeft Panama iets wat Costa Rica niet heeft: een kanaal dat dwars door het land heen gaat.

vakantie in Panama

Vliegen naar Panama

Panama ligt hemelsbreed ongeveer 9000 kilometer van de Nederlandse hoofdstad Amsterdam. Het vliegtuig is de enige gangbare manier om vanuit Nederland naar Panama te reizen. Natuurlijk is er altijd de optie om per boot naar het Amerikaanse continent te rijden en vervolgend met de auto door te reizen naar Panama, maar het aantal mensen dat zo’n tijdrovende onderneming aangaat is op één hand te tellen. Het vliegtuig is veel sneller en ook voordeliger als transportmiddel om in Panama te komen.

Als je een rechtstreekse vlucht naar Panama boekt dan vlieg je in ongeveer tien tot elf uur naar Panama City. De terugvlucht kan ietsjes korter duren omdat het vliegtuig dan de wind (deels) in de rug krijgt. Hierdoor kan er een wat hogere kruissnelheid gehaald worden. De enige luchtvaartmaatschappij die rechtstreekse vluchten onderhoudt tussen Amsterdam en Panama is onze eigen KLM. Zij vliegen meerdere keren per week tussen Schiphol en Tocumen Airport.

De KLM-vluchten zijn niet altijd de voordeligste. Je betaalt eigenlijke extra voor het comfort van het rechtstreeks vliegen. Dat is iets wat het gevolg is van de prijspolitiek van de grote luchtvaartmaatschappijen. Vaak is het vliegen met een overstap (of meerdere keren overstappen) voordeliger. Het is een keuze die je maakt: betaal je iets meer en reis je zo kort mogelijk naar Panama of bespaar je geld door een langere reis te maken? Hoeveel geld bespaar je en hoeveel extra reistijd staat daar tegenover? Het is een afweging die je zelf moet maken.

Als je kijkt naar de vluchten met overstap dan hebben veel reisschema’s een totale reistijd die ergens tussen de 20 en 30 uur uitkomt. Dat is toch wel flink wat extra tijd om soms maar honderd euro per persoon te besparen. De meest gunstige verbindingen kennen een totale reisduur van ongeveer 18 uur. Zo zijn er vaak goede vluchten te vinden via Mexico City of via de Verenigde Staten. Op tijd boeken is vaak het advies om de beste prijzen te krijgen voor je vliegtickets naar Panama. Bij KLM is het zeker aan te raden om de Werelddeal Weken in de gaten te houden en de speciale kortingsacties die KLM door het hele jaar houdt. Ook de tickets naar Panama City worden dan weleens met korting aangeboden.

Om je wat zoekwerk uit handen te nemen kun je via sites zoals Schipholtickets of Skyscanner vliegtickets zoeken bij een groot aantal luchtvaartmaatschappijen en speciale ticketsites. Zo vind je snel en gemakkelijk de goedkoopste vliegtickets naar Panama.

Vliegen naar Panama

Binnenlandse vluchten

Om naar andere vliegvelden in Panama te reizen moet je vaak aparte binnenlandse vluchten boeken. Hoewel bijvoorbeeld Bocas del Toro ‘Isla Colón’ Airport wel een internationaal vliegveld is, is het aanbod van tickets daar naartoe vanuit Europa nihil. Dat komt omdat er geen internationale lijndiensten naar dit kleine vliegveld vliegen. De grootste luchtvaartmaatschappij voor binnenlandse vluchten is Air Panama. Deze maatschappij is na Copa Airlines de tweede grootste luchtvaartmaatschappij van het land. Copa Airlines onderhoudt alleen maar internationale routes en Air Panama concentreert zich bijna alleen maar op de binnenlandse vluchten. Dat geschiedt vooral met kleinere vliegtuigen. Tickets zijn rechtstreeks te boeken via www.airpanama.com.

Binnenlandse vluchten

Vervoer in Panama

Er zijn verschillende manieren om afstanden te overbruggen binnen Panama. Voor grotere afstanden zijn binnenlandse vluchten vrij populair. Prijstechnisch is dat prima te doen en de vluchten van Air Panama zijn vrij stipt. Je kunt je ook prima over de weg verplaatsen. De kwaliteit van de wegen hangt veel af van waar je je bevindt. In en rond Panama-Stad heb je over het algemeen prima wegen. Ook de snelweg tussen Panama-Stad en Colon is uitstekend te berijden, net als een aantal andere belangrijke doorgaande wegen. De conditie van de Interamerican Highway varieert nogal. Het is daarom aan te raden om daar niet in het donker te rijden. Het zijn vooral de gaten in de weg die een probleem kunnen vormen. Als je naar meer afgelegen gebieden en/of naar natuurparken rijdt dan is het huren van een 4×4 absoluut aan te raden. Zeker in het natte seizoen kan het met een normale auto onmogelijk zijn om natuurparken zoals Darién te bezoeken.

Autorijden is prima te doen in Panama, als je er maar rekening mee houdt dat Panamezen soms alle regels aan hun laars lappen en het ook geen uitzondering is dat ze met alcohol op achter het stuur kruipen. Defensief rijden is daarom aan te raden. De politie controleert op grote schaal op snelheid, op het dragen van autogordels en op het gebruik van de mobiele telefoon achter het stuur. Als tegenliggers met hun lichten seinen dan nader je waarschijnlijk een politiecontrole. Zo niet, dan is er wel iets anders aan de hand.

Een veel goedkoper voor reizen in Panama is de bus. Zowel lokaal als tussen de verschillende steden kun je je prima met de bus verplaatsen. Het is qua tijd niet altijd de meest efficiënte optie, maar wel ideaal voor wie relaxed en goedkoop wil reizen door Panama.

Vervoer in Panama

Auto huren

Een auto huren in Panama is vrij prijzig als je het vergelijkt met andere vakantiebestemmingen. Dat komt mede door de vrij hoge verzekeringspremie die je betaalt. Als de basishuurprijs laag is dan zitten de verzekeringen meestal niet inbegrepen in het tarief. Om in Panama een auto te kunnen huren moet je tenminste 25 jaar oud zijn. Sommige maatschappijen maken een uitzondering voor bestuurders vanaf 21 jaar die in het bezit zijn van een creditcard. Er wordt dan mogelijk wel een risicotoeslag berekend.

De grote internationale autoverhuurders zoals Hertz, Avis, Alamo en National zijn in Panama vertegenwoordigd met lokale kantoren. Bij deze bedrijven kun je over het algemeen prima terecht voor een huurauto. De prijzen en voorwaarden kunnen nogal uiteenlopen. Om de beste prijzen voor huurauto’s te vinden kun je het beste gebruik maken van Nederlandse sites zoals Easyterra en Sunny Cars. Zij werken samen met de bekende autoverhuurders en kunnen via hun systeem handig de laagste prijzen laten zien. Per auto kun je in één oogopslag zien wat de voorwaarden zijn.

Bij de onafhankelijke prijsvergelijker Easyterra kun je vaak de beste prijzen vinden. Kijk dan wel goed wat er wel en niet verzekerd is, of er een eigen risico geldt en of er eventuele extra kosten zijn. Sunny Cars staat bekend vanwege hun all-inclusive autohuur. De auto is altijd volledige verzekerd en je hebt gene eigen risico, tenzij je moedwillig schade veroorzaakt.

Bekijk huurauto’s in Panama via Easyterra
Bekijk huurauto’s in Panama via Sunny Cars

Auto huren in Panama