Het weer in Panama

Als je naar Panama reist dan is één ding zeker en dat is dat je te maken krijgt met tropisch weer. Verdeeld over Panama komen alledrie de tropische klimaatsoorten voor die er binnen de klimaatclassificatie van Köppen-Geiger bestaan. Welke exacte klimaattype er van toepassing is, is afhankelijk van het neerslagpatroon binnen een kalenderjaar en de daarbij behorende neerslaghoeveelheden. Qua temperatuur zijn er vrij weinig variaties binnen Panama: het is overdag altijd tropisch warm en in de nachten dalen de temperaturen niet significant. Het kwik komt binnen een etmaal niet of zelden onder de twintig graden Celsius.

Twee seizoenen

Als je kijkt naar het weer in Panama dan zijn er twee seizoenen te onderscheiden: het droge seizoen en het regenseizoen. Het droge seizoen begint meestal in december, maar op sommige plekken en in sommige jaren kan dit pas in januari zijn. In april zie je het weer veranderen en het droge seizoen overgaan in het nattere seizoen. Vanaf mei begint het regenseizoen, waarbij de dagelijkse kans op neerslag toeneemt, de hevigheid van de buien toeneemt en de kans op grote hoeveelheden regen binnen een etmaal aanwezig is. Er zijn enkele gebieden in Panama die zich niet geheel conformeren aan dit twee-seizoenen-systeem. Zo zie je dat in Bocas del Toro er het hele jaar een vrij grote kans op regen- en onweersbuien is, met drie korte periodes waarin er gemiddeld genomen wat minder neerslag valt. Dat is eerst in januari, dan in maart en later in het jaar in oktober.

Hoge luchtvochtigheid

In Panama heb je te maken met een absurd hoge relatieve luchtvochtigheid. De gemiddelde relatieve luchtvochtigheid ligt tussen de 95 en 100%. De combinatie van de hoge luchtvochtigheid met de tropische temperaturen zorgt ervoor dat het erg benauwd aanvoelt in Panama. Het enige dat dit effect enigszins verlicht is als je een zeebries hebt. Dat licht verkoelende effect merk je met name op de San Blas eilanden. Wie gemakkelijk zweet die mag voor een reis naar Panama gerust wat extra schone shirts en andere kleding meenemen. De kans dat je hier dan overmatig gaat zweten is vrij groot en het is dan prettig als je wat vaker een schoon en vooral droog shirt aan kunt trekken.

het weer in Panama

Zon en wolken

Voor enigszins zonnig weer moet je in de periode november tot en met april naar Panama reizen. Dan is de kans 30 tot 50% dat de lucht onbewolkt tot halfbewolkt is. Vanaf mei neemt de kans op bewolking significant toe en dat blijft in ieder geval tot en met oktober zo. In Panama-Stad is de kans op compleet bewolkt weer in die periode 50 procent en de kans op half tot zwaarbewolkt weer is dan 40 tot 45 procent. Wie een beetje kan rekenen die zal zien dat de kans op een weerbeeld met zonnig weer vrij beperkt is. Bocas del Toro laat een vergelijkbaar beeld zien, hoewel de kans op (vrij) zonnig weer in de periode november tot en met april dan gemiddeld wat hoger ligt.

Neerslag

Als er neerslag valt in Panama dan is dat altijd in de vorm van regen. Winterse neerslag zoals sneeuw, ijzel of hagel is vanwege de hoge temperaturen niet mogelijk. De meeste regen valt in de periode mei tot en met november. Afhankelijk van de exacte bestemming binnen Panama is er vaak een piek te zien binnen het neerslagpatroon. In Panama City zie je dat er rond oktober gemiddeld genomen meer neerslag valt.

De gemiddelde hoeveelheden neerslag per jaar lopen uiteen binnen Panama. In de hoofdstad Panama City moet je rekenen op 1800 tot 2200 millimeter regen per jaar. Voor David is 2500 tot 2800 millimeter neerslag per jaar vrij normaal, voor Colón en de San Blas Eilanden 3000 tot 3500 millimeter per jaar en voor Bocas del Toro mag je rekenen op maar liefst 3200 tot 3700 millimeter op jaarbasis. Dit zijn allemaal langjarige gemiddeldes op basis van de meest recente periode van drie decennia. Het weer heeft geen geheugen. Per jaar kunnen de daadwerkelijke hoeveelheden afwijken van de gemiddelde waardes.

Orkanen

Dankzij de geografische ligging is Panama één van de weinige bestemmingen in Centraal-Amerika waar de kans op orkanen nihil is. De gebruikelijke paden van orkanen liggen ten noorden van Panama, waardoor het vrijwel onmogelijk is voor dit soort tropische superstormen om Panama te bereiken.



Temperaturen

In grote delen van Panama liggen de temperaturen vrijwel het gehele jaar rond de tropische waardes van 30 tot 34 graden overdag en ongeveer 23 tot 27 graden als minimumtemperatuur. Tijdens het droge seizoen liggen de temperaturen gemiddeld het hoogste. Op het moment dat het regenseizoen aanbreekt, zo medio mei, zie je dat het kwik een klein beetje daalt. Koel zul je het in Panama echter nooit hebben, tenzij je ruimtes opzoekt die door middel van airconditioning gekoeld worden.

Er zijn wel enkele gebieden in Panama waar het minder heet is dan de rest van het land. Hoogteverschillen zorgen ervoor dat de temperaturen op die plekken wat lager liggen. een voorbeeld hiervan is Boquete. Dit stadje dat op zestig kilometer van de grens met Costa Rica ligt is door de ligging op een hoogte van ongeveer 1200 meter boven zeeniveau koeler dan veel andere bestemmingen binnen Panama. De lagere temperaturen in combinatie met de mooie landschappen en de prachtige natuur rond Boquete maken van deze plek een populaire bestemming binnen Panama. De Panamezen komen zelf graag naar Boquete voor een vakantie. Buitenlandse toeristen voegen Boquete graag aan hun rondreis door Panama toe. De gemiddelde temperatuur ligt hier overdag tussen de 20 en 27 graden Celsius. De nachttemperaturen liggen meestal ergens tussen de 10 en 18 graden Celsius.

Zeewatertemperaturen

Wie wil zwemmen in Panama die hoeft niet eventjes door de kou van het zeewater heen. Dat is simpelweg omdat daar geen sprake van is. Het maakt hierbij weinig uit of je aan de kant van de Atlantische Oceaan of de kant van de Grote Oceaan zit. Het zeewater heeft in Panama een gemiddelde temperatuur van 27 tot 29 graden Celsius. In het begin van het jaar is het water het ‘koelst’: gemiddeld 27 graden Celsius. De hoogste temperatuur van 29 graden (en sommige jaren 30 graden) wordt in september of oktober bereikt. Na oktober koelt het zeewater heel langzaam weer een beetje af.